+90(232) 425 80 70

Yanmaz Kumaş Nasıl Korur

Normalde yanıcı olan kumaşlar ateş, elektrik arkı gibi enerji kaynakları nedeniyle ısıtıldıklarında yanıcı gaz çıkarmaya başlarlar. Daha sonra bu yanıcı gazlar alev alarak hem kendini hem kumaşı tutuşturur ve kumaş artıklarından gaz çıkmayana dek yanmaya devam ederler. Yanmasının yanı sıra, enerji kaynağının etkisinin kumaşın arkasına geçmesini engelleyecek bir mekanizma da bulunmamaktadır. Bu durumda yanıcı kumaşların korumaktan çok zararı bulunmaktadır.

Ana bileşeni m-aramid fiberi olan yanmaz kumaşlar, hem liflerin yapısal özellikleri nedeniyle hem de bitim işlemleri yardımıyla ısısal olarak reaktif değildir, yani ısınınca çıkan gaz miktarı çok azdır veya yanıcı değildir. Bu tür kumaşlar ateşe tutulduklarında sadece kömür haline gelerek ısısal yalıtkanlıklarını daha da arttırmaktadırlar ve enerjinin arka tarafa geçmesini engellemektedirler. Kumaşın bir yüzünde sıcaklık yüzlerce santigrad derece arttırılsa bile diğer taraftaki sıcaklık on yirmi derece kadar artmaktadır. Aynı zamanda örgü bütünlüğü sağlandığı için delik açılıp arkaya yüksek sıcaklıkta madde geçmesi de engellenir. Yanmaz kumaş, anti statik bitim işlemleri yardımıyla elektriksel yalıtımı da sağlar ve kişiyi yüksek gerilim ve elektrik arkı gibi tehlikelerden korur. Yanmaz kumaş firmaları arasında önemli yere sahip olan Özgür Mensucat, yanmaz kumaş iş elbiseleri için özel olarak kevlar tabanlı liflerden örülme kumaşları seçmektedir.

P-aramid lifleri ile karıştırılarak, başka bir deyişle kevlar ile harmanlanarak elde edilen yanmaz kumaşların mermileri durdurma özelliği de bulunmaktadır çünkü; aynı miktardaki çelikten en az beş kat daha dayanıklıdır ve şoku dağıtıcı özelliği sayesinde kullanıcı zarar görmez. Böylece her türlü güvenlik önlemi bu tür kumaşlarla yapılan iş kıyafetleriyle mümkün hale gelmiştir.

Yanmaz kumaştaki pamuk lifi oranı arttırılınca yumuşaklık ve hava alma özelliği de kazanır. Böylece hem koruma hem de rahatlık aynı iş elbisesinde sağlanabilmiş olur, çalışanların iş performansı artar.

Toptan Yanmaz Kumaş Kullanım Alanları

İtfaiye çalışanlarının yangın içinde hasar görmelerini engelleyen giysilerdir.

  • Metal fabrikalarında döküm sırasında sıçrayan eriyik metallerden korunmak için iş elbiseleri.
  • Kaynak işçilerinin koruyucu giysileri. (kaynak kıvılcımlarının ve metal parçalarının sıçramalarına karşı)
  • Astronot kıyafetleri.
  • Otomobil yarışçılarının kıyafetleri. (otomobil alev aldığında giysinin yanmaması için)
  • Polis ve asker kıyafetleri. (çatışmalarda ve bomba imha görevlerinde)
  • Volkanolog kıyafetleri. (yanardağ ağzından numune alırken)
  • Sayısız endüstriyel uygulamada, özellikle de fırınlarda çalışanları korumak için.
  • Fosil yakıt sondajında çalışanların giysilerinde.
  • Açık ateş karşısında veya ocak önünde çalışan işçilerin giysileri.
  • Isısal olarak hayati tehlike barındıran tüm çalışma koşullarında.
Pamuk içeren kumaşlar nefes aldırır, ter tutmaz, yumuşaktır, kolay boyanır.

pamuk şekli



Copyright© 2014 Özgür Mensucat Ticaret ve Sanayi A.Ş.